Rawatan tradisional seperti bertungku sudah sebati dengan cara berpantang masyarakat Melayu. Pun begitu, andai diamalkan teknik bertungku banyak manfaatnya dapat dirasai oleh tubuh badan.

Ini sebagaimana perkongsian daripada Fatin Amani apabila sebelum ini badannya sering diserang angin. Siapa sangka cara rawatan yang dipraktikkan cukup istimewa dan berkesan meredakan masalah angin-angin dalam badannya.

Ini perkongsiannya.

Sekadar perkongsian. Mungkin suri boleh buat juga jadikan amalan harian.
Badan saya jenis berangin. Memang tak boleh buat apa. Bila sakit urat je mulala badan rasa lemau lesu. Lagi-lagi saya ni jenis gastrik. So selama saya mengurut 2 3 bulan sekali, tak pernah orang mengurut bagitau benda ni.

Tapi hari Sabtu haritu saya cuba mengurut dengan orang lain and dia bagi saya tips ni.
Katanya, bila kita selalu stress, urat memang mudah nak blocking (tersimpul), masuk angin.

IKLAN

Katanya tak de istilah pantang makanan sejuk ke apa. Yang jadi sakit badan bila salah makan tu sebab badan kita sendiri urat dah blocking, pastu makan benda sejuk-sejuk, berangin, tu yang jadi sakit-sakit urat sebab aliran darah tak lancar. Kalau urat ok tak de blocking, badan tak kan sakit walaupun makan macam-macam katanya.

IKLAN

Pastu dia kata amalkan bertungku. Selalu bertungku kat tempat-tempat yang kita rasa sakit. Biar urat yang blocking tu lembut. Sebab katanya tak guna kalau selalu mengurut tapi tak bertungku. Sebab tak kan nak mengurut hari-hari kan katanya.

Suruh suami urut pun suami tak pakar dalam buat urutan yang betul. Sekadar hilangkan rasa sakit kejap je tapi urat yang blocking tu tak hilang.

IKLAN

So dia kata amalkan bertungku, hari-hari buat senaman stretching especially tang bahu dengan kaki. 2 3 jam skli buat dia kata. Dia kata bila aliran darah kita lancar, kita tak akan stress tak kan lesu and mudah nak tido malam.

So saya dah 2 hari cuba bertungku, alhamdulillah badan rasa ringan. Suri-suri bolehla cuba tips yg bidan ni bagi saya. Mana tau InshaaAllah kita semua cergas sentiasa. Surirumah kenala cergas sentiasa kan.

Sumber : Fatin Amani

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club