Pastinya setiap antara kita yang bekerja mempunyai akaun tabungan di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk persiapan di hari persaraan kelak. Namun ada sebahagiannya kini sedang diuji bila diberhentikan oleh majikan kesan daripada pandemik Covid-19. Disangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari.

Begitulah perumpamaan yang boleh digambarkan dengan kegelisahan yang dirasai dan atas sebab itu untuk meneruskan kelangsungan hidup, ada antaranya berkerja sendiri, berniaga makanan dan sebagainya untuk menampung kehidupan.

Pun begitu bagi tujuan mempersiapkan tabungan di usia emas, sebenarnya anda masih boleh lagi meneruskan caruman KWSP sendiri walau hanya RM10 sebulan dengan cara sebagaimana yang dikongsikan oleh Mastura Akhbar.

Saranannya, “Yang mana ada EPF Tapi dah lama tak kerja. Boleh self contribution. Minimum RM10 pun boleh. Kalau tak nak masuk tiap-tiap bulan pun tak apa. Buat la 2 3 bulan sekali.”

Tambahnya lagi, “Kat bawah dah bagi tahu cara cara. Yang saya bagi cuma maybank jela. Lain-lain tak tau. Bank lain saya tak tau. Boleh try sendiri la kot pergi dekat google. Jangan pergi ke APPS . Yang saya tahu cuma MAYBANK . Sebab saya banyak buat self contribution dengan maybank.”

Langkah 1 :Pergi me maybank2u . Tekan anak panah . Akan keluar maybank2u classic mcm gambar bawah .

Ni maybank2u classic . Masuk username dan id

IKLAN

 

Langkah 2 : Pergi ke investment .

Langkah 3 : Pergi ke EPF .

IKLAN

Langkah 4 : Untuk yang belum daftar . Pergi ke open EPF . Masukkan no epf apa semua . Ada details situ . Nanti memang dah lekat . In case nak self contribute next month tekan je registered payment.

Langkah 5 : Ni caruman yang telah dibayar. Tak perlu TAC pun

IKLAN

 

Langkah 6 : Akan appear dalam i akaun EPF selepas 3 hari bekerja.

Sumber : Mastura Akhbar 

Jom sertai E-keluargagader BELAJAR BUAT ROTI UNTUK KELUARGA secara online, jom daftar segera! Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club