Terfikir ingin menyediakan menu kek yang mudah dan enak apa kata sediakan Kek Cheesekut yang dikongsikan oleh Mr.Ali ini. Menyediakannya cukup mudah, tanpa perlu dibakar dan tidak menggunakan gelatin menu yang enak tersedia untuk dinikmati.

Nak tahu lanjut cara penyediaannya, ini resipi dan langkah-langkah penyediaannya. Selamat mencuba!

Resepi Cheesekut tersedap by Mr.Ali. Tanpa bakar atau tanpa gelatin hanya setkan semalaman sahaja.Mudah !

Jom buat !
Loyang 6 inci.

IKLAN

Bahan – bahan
– 500 gram cream cheese
-110 gram gula icing
– essen vanilla
– 190 gram dairy whipping cream
– 16 keping biskut crackers / atau apa apa jenis biskut petak. Kalau nak tebal lagi boleh lebihkan biskut
– susu coklat/ susu full cream
– milo
– serbuk koko

Cara- cara:
1. Putar 500 gram cream cheese. Pastikan cream cheese sudah pun berada pada suhu bilik
2. Putar cream cheese dalam 2-3 minit. Lepas tu masukkan 100 gram gula icing + 2 sudu kecil essen vanila. Sambung putar sampai semuanya sebati. Ketepikan sekejap bila dh siap putar
3. Dalam bekas yang berlainan putar 190 gram dairy whipping cream sehingga kental. Sila refer tips putar whipping cream yang saya dah share sebelum ni.
4. Dah kental kaup balik whipped cream tadi demgam cream cheese. Kaup sebati . Dah sebati ketepikan sekejap
5. Ambil bowl kecil. Masukan susu coklat atau susu full cream. Tapi yang sedap pakai susu coklat.
6. Sebagai base kek ni..letakkan lapisan pertama biskut crackers ni TANPA CELUP KEDALAM SUSU . kalau pakai loyang saiz 6 inci akan dengan ngam 4 keping biskut setiap layer. Jadi base dia 4 keping tu jangan celup susu. Lagi 4 keping atas dia baru celup sekejap je setiap keping tu dengan susu. means base dia ada 4 keping biskut yang tak dicelup dengan susu. Dan 4 lagi dicelup dengan susu. Ni sebab kita nak bagi base dia kukuh.
7. Then masukan adunan cream cheese tadi yang kita dah kaup dengan whipping cream.
terpulang kita nak letak banyak mana. Then tabur milo setiap layer tu.. selang seli dengan letak lapisan biskut.
8. lebih kurang macam ni :
Biskut / cream cheese/ Biskut Cream Cheese/ Biskut / Cream Cheese. Tengok gambar ya.
Haaaa lebih kurang macam ni la ada layer.
9. Dah siap setkan semalaman

IKLAN


10. Lepas dah setkan semalaman, tanggal kek dari loyang baru tabur serbuk koko. Kalau nak tabur milo atau topping lain boleh je.
11. Dah siap dah boleh makan, kalau nak flavour lain-lain terpulang atas kreativiti masing masing.


12 Kalau tak nak kek ni tinggi sangat 1 adunan ni bahagi la kepada dua tapi kena pakai loyang 5 inci. Nak pakai 6 inci boleh tapi nipis sikit la. SELAMAT MENCUBA SEMUA. Senang jaa ni. Anak-anak mesti suka.

IKLAN

Sumber : Muhammad Ali via MAHN

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR BUAT ROTI UNTUK KELUARGA secara online, daftar segera! Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club